Monday 3 December 2012

RESIPE DRAGON FRUIT


KEK BUAH NAGA (DRAGON FRUIT)
1 biji buah naga (saiz besar, anggaran 500g)
*buah naga ni dilenyek n ditapis airnya -ita guna tapis santan yg kain tu (berat setelah dilenyek & ditapis air adalah 200g)

3 biji telur saiz A
180g tepung gandum
150g gula pasir
120ml @ 1/2 cawan minyak masak
1st esen vanilla
1st ovalette
1st baking powder
1st soda bikarbonat

panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius
gunakan loyang bersaiz 9 inci *lenser dgn minyak masak & boleh alas kertas minyak

tepung+soda bikarbonat+baking powder diayak bersama (asingkan dlm magkuk lain dulu)
pukul telur+ovalette+gula sampai kembang (putih & berkrim)
masukkan esen vanilla
masukkan buah naga & tepung yg diayak tadi
last sekali masukkan minyak masak
adun rata & tuang adunan dlm loyang tadi

tutup loyang dengan aluminium foil
bakar selama 1 jam



PUDING BUAH NAGA

A
1 biji buah naga bewarna merah
3 sudu besar yogurt perisa asli
(kisar bahan di atas)

B
2 sudu besar agar-agar serbuk
2 cawan fresh milk
1 cawan air
1/2 cawan gula
(Masak bahan di atas. Apabila agar-agar hancur, padamkan api dan masukkan bahan A)

C
Whipping cream untuk topping. Pukul tapi jangan sampai kembang.

Masukkan puding ke dalam bekas. Apabila mengeras, masukkan topping. Hiaslah dengan buah-buahan

No comments:

Post a Comment